New Headquarters of Houston Endowment

2019 - Houston, TX, USA

Houston, TX, USA

The winning design concept envisages an airy, elegant superstructure generously shaded by a large canopy within a grove of oak trees. The proposal is strongly connected to the site and context: the landscape and history of Spotts Park. The new building, which is attuned to Houston’s demanding climate, is intended to be ‘as welcoming as the shadow beneath a tree’.
The new Headquarters will enable Houston Endowment, one of the largest private foundations in Texas, to relocate from its current offices in the city’s business district and embed itself within the community. The initiative will give the philanthropy a more accessible, welcoming base from which to work, bringing people from public, private, non-profit and philanthropic sectors together. The foundation’s aims are to best meet the needs of the community and achieve lasting positive change for the greater Houston region. The 40,000-square-foot building will provide healthy workspaces, accessible meeting spaces, and flexible engagement facilities for the organization's staff and community partners.

Architecture: Kevin Daly Architects (KDA) + PRODUCTORA (Carlos Bedoya, Victor Jaime, Wonne Ickx, Abel Perles) | Landscape Architecture: Tom Leader Studio TLS  | Climate Engineer: Transsolar KlimaEngineering | Structural & MEP: ARUP | Local Architect: Kirksey Architecture | Collaborators: Nicolas Fueyo, Sofia Valdovinos, Diego Velazquez, Fidel Fernandez | Type: Corporate Building – International Competition| Location: Houston, TX, USA | Surface: 40,000 SF| Client: Houston Endowment | Competition Date: 2019