House in Ginigala

2012 - Sri Lanka

Sri Lanka

The house is near Galle, a colonial city in the south of Sri Lanka, in a forested area with splendid views of the mountains and paddy fields. The terrain is steep, and the lower floor of the house makes use of this with a series of platforms at different levels, creating a continuous open space. At this level only a small area is a real interior space for relaxing after dark and escape from “mosquito hour” or enjoy an air-conditioned zone. Three water features extend out and connect the house with the dense surrounding rain-forest.
The lower floor has a structural grid of concrete beams and columns sitting on 28 in situ concrete footings. The upper floor has a clear and rational plan providing four bedrooms with panoramic views, one at each corner, and it has a light timber structure of palm wood supported by the beams of the lower floor. The sliding windows are set back to give protection from the sun as well as providing generous balconies on all sides. Each bedroom has access to an open space, creating a transition between the sleeping quarters and the more public lower floor.

Architectural Design: PRODUCTORA (Carlos Bedoya, Victor Jaime, Wonne Ickx, Abel Perles) | Collaborators: Pamela Martinez, Lena Kohl, Antonio Espinoza, Ivan Villegas, Uriel Pina | Location: Ginigala, Sri Lanka | Type: Private Residence | Client: Giles Scott | Surface: 600m2 | Date: July 2012